
תיאור
נקודת המפנה החלה כאשר אבא החליט להרחיב את הדפוס ולפתח אותו. הוא חיפש לקנות מכונת נייר רציף. קנה כרטיס טיסה, השאיר אותנו לבד עם אמא למשך שבועיים, ונסע לצרפת. חיפש וחיפש ובסוף קנה מכונת נייר רציף. המכונה שקלה כמו טנק, אבל הוא לא ויתר. הוא הביא אותה לארץ עם מהנדסים מיוחדים.
אבא שכר האנגר גדול, הזמין הובלה מיוחדת למכונה העצומה. המהנדסים בנו אותה במשך חודש שלם, יום יום, מבוקר עד לילה בנחישות ובמקצועיות. ואז אבא, קיבל בפעם הראשונה בחייו את ההחלטה לשכור עובד. היה נראה שהעסק צומח יפה, שהוא ממש לפני ההצלחה הגדולה. אבא שלי היה שמח, אני זוכר תקופה מאושרת בבית. הוא התחיל לעבוד עם הרבה מוטיבציה, וגם הצליח להשיג לקוחות טובים.
אבל אז תאגיד הנייר הרציף הגדול בישראל, שלא רצה שיהיו לו מתחרים. פנה לאותם לקוחות שאבא שלי השיג, ואמר להם תקשיבו: "בכמה הוא הציע לכם? אני אומר לכם שבינתיים אתם מקבלים את הסחורה מאיתנו בחינם, ללא עלות."
אמרו הלקוחות לאבא: "אנחנו לא נקנה ממך, אם אנחנו יכולים לקבל מהתאגיד, בלי כסף." ובכל פעם שלקוח אמר לתאגיד הגדול שהוא רוצה לעבוד עם אבא שלי, הוא קיבל עוד 3 חודשים בחינם.
וכך חיסל כל סיכוי להצלחת העסק הקטן שלנו. אבא שלי לקח הלוואות גדולות בשביל לממן את רכישת המכונה העצומה, הבאתה לארץ באונייה, הטסת המהנדסים המיוחדים, שכירת ההאנגר, הובלת המכונה מהנמל, הרכבת המכונה וכו'. המהלכים העסקיים עלו הון תועפות, לא היו הכנסות כי הלקוחות העדיפו לקבל בחינם, וכך העסק נקלע לחובות ענק. כדור שלג ענקי התרסק לנו בפרצוף. כך שלאחר כמה חודשים, אבי היה חייב לסגור את העסק.
הוא הפסיד את חסכונות חייו. וכמובן, שזה ריסק את הבית.
עברנו לגור שמונה נפשות, בדירת שניים וחצי חדרים. חסכנו שקל לשקל, ויתרנו גם על הוצאות חיוניות. חיינו בצמצום, צרכנו רק מוצרים בסיסיים, במשך תקופה ארוכה מאוד של כמה שנים. עד כדי כך שבתקופה ההיא, הייתי מקבל בגדים חדשים רק בראש השנה ובפסח.
הזיכרון המר של ההתרסקות הכלכלית לא מרפה ממני עד היום. אז בפעם הראשונה, בעודי בן 13, ראיתי במו עיני איך גוף תאגידי ענק מרסק עסק קטן, שמנסה לפרנס משפחה.
כשזה קרה, הבנתי שגם כשאתה עושה את כל ההשתדלות והמאמצים ונערך הכי טוב שאתה יכול, זה לא משנה עד כמה אתה בעל עסק טוב וכמה אתה מקצועי. עדיין יש איומים וסיכונים לא צפויים.
הכאב הרגשי הזה ליווה אותי כשלמדתי שנים מאוחר יותר את כל רזי ניהול העסק: תכנון נכון של פעילות עסקית, בניית תזרים הכנסות, מבנה הלוואות נכון, וגם התחשבות בתגובות מתחרים, שכמו שראיתי – יכולות להיות מרושעות במיוחד.
סקירות עסקיות
אין ביקורות כרגע